Vakantiestress?! 5 Tips om je werk haalbaar te plannen

7 april 2022 |
Josanne
‘Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen’ zingt Toontje lager. Heb jij dat gevoel ook? In dit blog leer ik je hoe je in 5 stappen je werk haalbaar kunt gaan inplannen, zodat je ontspannen op vakantie kunt gaan.

Liever deze blog in PDF downloaden, klik hier

‘Zoveel te doen, ik heb nog zoveel te doen’ zingt Toontje lager. Heb jij dat gevoel ook? De vakantieperiode staat voor veel van ons voor de deur maar misschien krijg jij het wel extra warm als je bedenkt wat je allemaal nog te doen hebt voor je zelf vakantie kunt gaan vieren. In dit blog leer ik je hoe je in 5 stappen je werk haalbaar kunt gaan inplannen. Kun je toch het hoofd
nog koel houden!

Stap 1 Verzamelen

Begin met een blanco vel of lege pagina in Word. Noteer alle taken en werkzaamheden die je nog te doen hebt in willekeurige volgorde. Misschien had je al wat lijstjes gemaakt, pak die erbij en neem
over wat nog van toepassing is.

Stap 2 Kritisch bekijken

Loop nu alle punten kritisch na. Je hebt misschien wel eens gehoord van de volgende zin.

Moet ik dit nu doen?

Als je de klemtoon steeds op een ander woord van deze zin legt, ontstaan er mooie vragen die je helpen om te bepalen of die taak of klus wel op jouw lijstje hoort.

Moet ik dit nu doen? Hoe belangrijk is de taak? Moet het of wil je het? En als het mag of eigenlijk niet (meer) nodig is, haal hem dan van de lijst. Lekker dat ruimt op!

Moet ik dit nu doen? Is het eigenlijk wel de bedoeling dat jij het doet? Of hoort de taak bij iemand anders thuis? Kun je de taak delegeren aan iemand die het net zo goed of misschien wel beter kan?
Of minder goed en is dat ook oké ? Als dat zo is, haal hem van de lijst en geef het terug aan de ander.

Moet ik dit nu doen? Je hebt een lijst gemaakt. Er is dus meer wat gedaan moet worden en …. je kunt niet alles tegelijk. Kies waar je je tijd aan wilt besteden.

Moet ik dit nu doen? Is het wel zo dringend? Kan het echt geen uur, dag of week meer wachten? Deze vraag kun je ook goed gebruiken bij stap 4, Prioriteiten geven. 

Moet ik dit nu doen? Wat zou er gebeuren als je niets doet? Sommige ‘problemen’ verdwijnen, als je ze maar lang genoeg met rust laat. Zaken of taken lijken misschien belangrijk, maar blijken dat toch niet te zijn als ze blijven liggen. Of<